Home » CLA » Jakie są zalety zdrowotne CLA?

Jakie są zalety zdrowotne CLA?

Jeśli kochasz wołowinę, ale starasz się trzymać od niej z daleka z uwagi na złą sławę spowodowaną obecnością tłuszczami nasyconymi, mamy dla Ciebie dobrą wiadomość. Mięso to, podobnie zresztą jak mleko, zawiera  cenny kwas tłuszczowy. Cenny na tyle, że może zrównoważyć negatywne działanie tłuszczów nasyconych.

Chociaż dobry tłuszcz najczęściej brzmi niczym oksymoron, tak w rzeczywistości jest. W tym przypadku jest nim CLA, czyli sprzężony kwas linolowy należący do nienasyconych kwasów tłuszczowych.

CLA nie tylko na odchudzanie

Sprzężony kwas linolowy kojarzony jest głównie ze składnikiem suplementów odchudzających. I słusznie, ponieważ przyjmowanie preparatów pomaga w budowie suchej masy mięśniowej. Co prawda proces ten odbywa się stopniowo (a nie agresywnie jak w przypadku niektórych spalaczy tłuszczu), ale dzięki temu daje trwałe efekty. Więcej o działaniu odchudzających przeczytasz tutaj: http://skladnikisuplementow.pl/czy-cla-pomoze-ci-zrzucic-zbedne-kilogramy/.

Jednak możliwość redukcji tkanki tłuszczowej to dopiero początek dobroczynnych właściwości. Działanie CLA wpływa pozytywnie na kondycję zdrowotną.

Z CLA po zdrowie

Badania wykazują, że sprzężony kwas linolowy wykazuje dobroczynne działanie zdrowotne. Poprawia ogólne funkcjonowanie organizmu oraz zmniejsza ryzyko zachorowania na wiele schorzeń.

Pozytywne działanie na układ immunologiczny

Sprzężony kwas linolowy (CLA) poprawia odporność organizmu. Zmniejsza ryzyko infekcji wirusowych czy bakteryjnych. Zmniejsza także ryzyko reakcji alergicznych.

Zmniejsza ryzyko nowotworów

Chociaż nie zostało to do końca udowodnione w odniesieniu do ludzi, przypuszcza się, iż CLA może zmniejszać ryzyko zachorowania na nowotwory. Taki wniosek został wysnuty na podstawie badań przeprowadzonych na zwierzętach. Okazuje się, że już 0,5%  CLA jest w stanie zmniejszyć guzy nawet o 50%. Dotyczy to takich nowotworów jak: jelita grubego, piersi, płuc, żołądka czy skóry.

Zmniejsza ryzyko chorób sercowo-naczyniowych

Przyjmowanie CLA powoduje obniżenie poziomu „złego” cholesterolu”, czyli frakcji LDL oraz trójglicerydów. Dzięki temu uniemożliwia tworzenie się blaszek miażdżycowych, zapobiegając wielu chorobom układu sercowo-naczyniowego.

Sprzężony kwas linolowy pomaga również kontrolować ciśnienie krwi, zapobiegając nadciśnieniu.

Wspomaga leczenie insulinooporności

CLA wpływa pozytywnie na gospodarkę cukrową. Kontroluje poziom cukru we krwi, dzięki czemu może przydać się u osób walczących z cukrzycą. Okazuje się bowiem, że sprzężony kwas linolowy może naśladować działanie syntetycznych leków na cukrzycę.

Badanie na myszach chorujących na cukrzycę typu 2 wykazało, że sprzężony kwas linolowy poprawia wrażliwość na insulinę oraz normalizuje poziom cukru we krwi.

CLA w formie suplementów?

Nasz organizm nie jest w stanie samodzielnie wyprodukować sprzężonego kwasu linolowego. Należy dostarczyć go z zewnątrz, choćby z wołowiny czy pełnotłustego nabiału. Warto jednak mieć świadomość, że wraz z mięsem do organizmu dostarczane są niekorzystne tłuszcze nasycone i tutaj sprawa się komplikuje. Chociaż dobroczynne działanie CLA równoważy negatywne działanie kwasów nasyconych, można pójść na kompromis.

cla_1000mg

Najlepszym wyjściem z tej sytuacji wydaje się być przyjmowanie suplementów z CLA. Nie dość, że organizm otrzyma czysty sprzężony kwas linolowy, to jeszcze jego dawka będzie znacznie wyższa.

1 kapsułka CLA od Health Spark zawiera aż 1000 mg kwasu linolowego.

To nawet kilkakrotnie więcej niż zawartość cennej substancji w szklance mleka.

wypróbuj cla już teraz

Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Share on FacebookEmail this to someone

Leave a comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Opisane Składniki